Message Icon
E-Posta Adresi
info@sedefhastaligi.com
Phone Icon
Hasta Bilgi ve Randevu
+90 212 677 24 24

200 Milyon İnsan sedef hastalığıyla mücadele ediyor

Türkiye’nin ilk fitoterapistlerinden Dr. Mehmet İlteber Bahadır, sedef hastalığının ne denli ciddi bir hastalık olduğunu anlattı.

Sedef hastalığı tehlikeli bir hastalık mıdır?
Dr. Mehmet İlteber Bahadır : “Bugün dünyamızda sedef hastalığı ile mücadele eden yaklaşık 200 milyon insanın varlığından bahsedersek konunun önemini çok iyi kavramış oluruz. Kaldı ki bu hastaların ailelerini de işin içine kattığınız zaman neredeyse en az 800 milyon kişinin her gün gündeminde olan bir hastalıktan söz ediyoruz. Hatta Dünya Sağlık Örgütü, sedef hastalığının ne kadar ciddi ve yıkıcı bir hastalık olduğunu ilan ederek hastanın kişiliğini, psikolojik, fiziksel durumunu, sosyal ve ekonomik refahını etkileyen hayati önem taşıyan tıbbi ve sosyal sorun olarak kabul etti ve bununla ilgili çalışmaları teşvik etti.”

Sedef hastalığının sebepleri nelerdir?
Dr. Mehmet İlteber Bahadır : “Maalesef hastalığın henüz tam sebebi keşfedilememiştir. Ama bu durum akıllara tıp ilminin bu hastalık hakkında bihaber olduğu anlamına getirmesin. Özellikle hastalığın genetik yapısı hakkında önemli ipuçlarına sahibiz. Örneğin ebeveynlerinden biri sedef olan bir çocuğun hastalığa yakalanma oranı %25 iken hem anne hem de babası hasta olan çocukların sedef olma ihtimali %60’lara ulaşmaktadır.”

Sedef hastalığını sadece bir cilt hastalığı olarak görmek doğru mu?
Dr. Mehmet İlteber Bahadır : “Sedef hastalığı evet pratikte çok önemli bir cilt hastalığıdır. Ama hastalığı sadece bu boyutunda ele almak hastalarımıza haksızlık olur, çünkü sedef derken sadece dermatolojik bir problemden bahsetmiyor bu hastalığa eşlik edebilen başka patojenlerin varlığından da söz ediyoruz. Bu hastaların yaklaşık %30’u psoriatrik artrit denilen kalıcı eklem hasarına ve sakatlığa yol açabilen bir hastalığa yakalanabilmekteler. Yine şiddetli sedef hastalığı geçiren 30 yaş üzeri hastaların miyokard enfarktüsü gelişme ihtimali 7 kat daha fazla olabilmektedir. Sedef hastalığında yaşam süresi, hastalığın kendisi sebepli değil kardiyovasküler patojenin gelişmesi sebebiyle çok daha düşük seviyede seyretmektedir.”

Sedef hastalığını tetikleyen faktörler nelerdir?
Dr. Mehmet İlteber Bahadır : “Hastalığın her ne kadar sebebi tam olarak bulunamamış olsa da başta genetiksel olmak üzere bağışıklık sisteminin bozulmasından tutun da sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıklar, alınan gıdalardaki toksik maddelerin varlığı vb. etkenler tetikleyici rol üstlenebilmektedirler.”

– Sedef hastalığı tedavi edilebilir bir hastalık mıdır?
– Dr. Mehmet İlteber Bahadır :
“Günümüzde modern tıp sedef hastalığını tedavi edilemez olarak kabul etmektedir, fakat modern tedavi metotlarıyla sedef üzerinde kontrol sağlayıcı bir tedavi uygulanmaktadır. Bizim kullandığımız yöntem ise modern tıbbi tedavi yanında tamamlayıcı bir karakterde olan fitoterapi yöntemidir. Bu bağlamda bir doktor olarak modern tıbbın teşhis ve tedavi imkanlarının yanında fitoterapi metodumuzu monte ederek çok başarılı sonuçlara imza atabiliyoruz. Ortaya koyduğumuz fitoterapik metod ile hastalarımızı temiz hatta tertemiz bir cilde kavuşturmak, hastalığın seviyesini en asgari düzeyde kalmasını sağlamak ve en önemlisi de güçlü bir bağışıklık sistemine kavuşulmasının önünü açarak hastanın normal bir hayata ulaşması amaç edinilmiştir.”

– Son olarak sedef hastalığı ile ilgili ne söylemek istersiniz?
Dr. Mehmet İlteber Bahadır : “Unutmayalım sedef hastalığı ciddiye alınması gereken tehlikeli bir hastalıktır. Hastalıkta cilt hücreleri normalden 25 kat oranına kadar varan hızda çoğalmaktadır. Böylece cilt hücreleri anormal bir hızda büyür ve yine aynı anormallikte ölürler. Bu durum bile hastalığın ciddiyeti hakkında önemli ipuçları vermektedir. Ama hastalarımız merak etmesinler çaresiz değiller. Önemli olan hem hastaların hem de yakınlarının umutlarını kaybetmeden morallerini yüksek tutmaları ve doğru tedaviyi ve şifayı aramaları olacaktır. Sağlıklı mutlu yarınlar diliyorum.”

Bir cevap yazın